Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: Opel Corsa C problem ze skrzynia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam,dzis zadzwonil do mnie kolega z warsztau ze ma probelem z oplem corsa C a mianowicie automatyczna skrzynia biegow,jest to corsa C 1.2 16v 2002rok,a zaczelo sie wszystko tak mowi ze klient przyjechal bo mu wycieraczki niedzialaly i sprawdzil tylko napiecie czy dochodzi do silniczka od wycieraczek,okazalo sie ze go nie mam,po tym tescie miernikiem auto wywaliolo na wyswietlaczu deski rozdzielczej w miejscu gdzie sa wyswietlane biegi literke"F",auto juz nieruszylo z miejsca bo nie ma biegow,po wpieciu pod kompa wyskakuje blad 1735-usterka kodowania,dziwna sprawa bo tylko sprawdzil napiecie na wycieraczkach,oprocz tego bledu jest jeszcze blad "napiecie wycieraczek" numeru bledu niestety niepamietam,blad ze skrzyni biegoow caly czas pozostaje,wziolem wiec op-com-a i robilem adaptacje skrzyni biegow i gdy robi kalibracje to widac na wyswietlaczu i slychac w skrzyni biegow ze biegi chodza,po zakonczeniu adaptacji wyskakuje takie cos:"negatywna odpowiedz na usluge 0x31,powod jest taki 0x22"
jak robie ta adaptacje to moge ruszyc autem,ale po jej zakonczeniu mam takie odczucie jakby eprom sie nieprogramowal i byl caly czas "pusty",mam teraz pytanie gdzie jest tam modul od tej skrzyni biegow(TCM) czy jest on na skrzyni??? co za pamiec tam siedzi i czy bedzie cos z tego jakym wylutowal pamiec i bezposrednio ja zaprogramowal i pozniej wsadzil???czy posiada ktos wsad do takiej skrzyni biegow?
dodam ze jak wchodze w skrzynie biegow to nr.vin pokazuje mi dobry,wiec moze niecalkiem ten eprom jest do bani,tu troszke danych z tej skrzyni:
-sterownik: 09126186AA
-sterownik dostawca: LUK 020700000
-oprogramowanie: Z 2FZ 3589
-wersja oprogramowania: 35
-nazwa systemu typ silnika: MTAFBZ12XE
-data programowania: 20010217
-Oprogramowanie urzadzenia kalibrujacego : FFFFFFFF
Itu mam jeszcze pytanie czy niepowinno byc cos innego zamiast tych samych "FFFFFFFF"???
z gory dzieki za pomoc i sugestie
Op-com i efki w tym miejscu to normalne.
Może gdzieś Ci położyło jakąś linię zasilania. Miałem kiedyś megane na problem z klimatronikiem ale odesłałem gościa zeby przyjechal za kilka dni. Tego samego wieczora wrócił na lawecie na nieodpalanie. Problemem było właśnie wywalenie jednego zasilania przez klime.
a moze zrobil zwarcie bo chcial recznie uruchomic wycieraczki......
tak czy inaczej sprawdz wszystkie bezpieczniki
auto pali czy rozruch zablokowany?
rozruch blokuje,ale jak robisz kalibracje skrzyni i wyaksujesz szybko kilkakrotnie beldy(kilka kilkniec) to pali,pozniej zgasisz i ti samo,zamowil jakis nowy sterownik do tego(z polski ma przyjsc)narazie auto stoi,dam znac co i jak sie syuacja rozwinie<a co najwazniejsze to tm jest ta skrzyni EASYTRONIC
(04-12-2011 12:40 PM)AndrzejW napisał(a): [ -> ]rozruch blokuje,ale jak robisz kalibracje skrzyni i wyaksujesz szybko kilkakrotnie beldy(kilka kilkniec) to pali,pozniej zgasisz i ti samo,zamowil jakis nowy sterownik do tego(z polski ma przyjsc)narazie auto stoi,dam znac co i jak sie syuacja rozwinie<a co najwazniejsze to tm jest ta skrzyni EASYTRONIC
niewiele sprzetow potrafi zrobic adaptacje
tech kts texa, w opie nie zauwazylem... a te ffff to normaSmile
Witam serdecznie. Mam corse c rok 2004, Easytronic 1.0, mam problem ze skrzynia biegów. przy przekreceniu zapłonu wyskakuje mrugajaca literka "N" a po nacisnieciu o innej orientacjiu wyskakuje literka "F" i nie ma mozliwosci odpalenia auta.Poczatkowo wystepowało to rano a po paru godzinach, wracało do normy. Teraz juz za kazdym razem wyskakuje literka "F". Mieszkam w Niemczech (Nettetal) moze wiecie - znacie kogos kto mógłby to zdjagnozowac.Z gory za jakies odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam
op com do tej skrzyni to porazka lepiej niepreprowadzac kalibracji skrzyni mialem ten przypadek i sprzeglo do roboty oraz ponowna kalibracja stera techem
powiedz mi co to jest to TECHEM? dzieki
(15-04-2012 05:43 PM)uda napisał(a): [ -> ]powiedz mi co to jest to TECHEM? dzieki

Ooo kolego sie popisałeś.Tech to sprzęt do diagnostyki oplaSmile
Przekierowanie