Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: SHARAN 1.9 TDI 2003 adaptacja skrzyni biegów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam potrzebuje opisu adaptacji skrzyni biegów za pomocą vaga. Słyszałem ze podobno tak można robić. Poradziłem sobie z przeprogramowaniem sterownika na zmodyfikowany soft. Przekodowałem także immo. Posiadam 2 sterowniki do tego modelu na jednym samochód jeździ a drugi jest z wgranym chipem. I mam takie pytanie ponieważ Sharan posiada automatyczną skrzynie biegów, jeszcze nie podłączałem do niego drugiego sterownika i nie bardzo wiem jak to ma się do skrzyni bo akurat ta jest w automacie i czy samochód ruszy. I jeszcze krótkie pytanie co do immo. Odczytałem pamięć ze sterownika który siedzi w samochodzie (pamięć 24C04) i zgrałem wsad do sterownika z chipem teraz zostanie tylko adaptacja kluczyka jak mi się wydaje pin także już obliczyłem. Proszę o porady Czy zrobiłem wszystko jak należy
pozdrawiam
Skoro masz dwa sterowniki identyczne tzn takie same eepromy a różnią się tylko flashem (jeden mod drugi ori to samochód powinien palić na jednym i drugim, bez adaptacji kluczyków.
(20-10-2011, 08:03 AM)maxvilander napisał(a): [ -> ]Skoro masz dwa sterowniki identyczne tzn takie same eepromy a różnią się tylko flashem (jeden mod drugi ori to samochód powinien palić na jednym i drugim, bez adaptacji kluczyków.

Rozumiem podłączyłem sterownik ale jest problem. Ponieważ komputer go nie widzi po podłączeniu może błąd popełniłem w samym lutowaniu pamięci? Spróbuję przelutować pamięć jeszcze raz. A i dodam jeszcze jedno oba sterowniki są o takim samym oznaczeniu 038906019 lecz różnią się końcowym oznaczeniem na tym co jeżdżę jest napis LQ a chipowany FC czytałem gdzieś ze to nie robi żadnej różnicy? Różnią się także trochę tym oznaczeniem --->0281011144<--- te akurat jest od sterownika podłączonego pod samochód,a chipowany sterownik posiada takie oznaczenia --> 0 281 010 751<-- bardzo proszę o fachową poradę dopiero jestem na etapie nauki i to jest mój pierwszy samochód z którym robię takie zabiegi
Najprościej sprawdzisz wsadzając sterownik i po przekręceniu kluczyka powinna się zapalić na chwilkę kontrolka świec żarowych jak nie się nie zapala to coś nie tak z komunikacją.
(20-10-2011, 12:13 PM)maxvilander napisał(a): [ -> ]Najprościej sprawdzisz wsadzając sterownik i po przekręceniu kluczyka powinna się zapalić na chwilkę kontrolka świec żarowych jak nie się nie zapala to coś nie tak z komunikacją.

Właśnie coś mi się nie podoba bo podłączałem już go. Wydaje mi się że gdzieś w środku może być zwarcie ponieważ po przekręceniu kluczy słychać pod maską takie syczenie nie umiem tego określić ale podobne jest jak charakterystyczny odgłos jak macie zwarcie. Hmm nie wiem gdzie popełniłem błąd bo lutowałem wszystko hot airem nie raz już lutowałem inne pamięci i było spoko. A moze problem tkwi w samej mapie? Potrafisz kolego obsłużyć winolsa i podejrzeć plik? Jeżeli tak to wyśle Ci plik z modyfikowanym softem. Dodam że po powróceniu na stary sterownik wywaliło mi tylko błąd immo ale to chyba normalne i po skasowaniu stary sterownik działa bez zarzutu
Jeżeli tak jak pisałem kontrolka świec nie zapala się a co gorsz tak jak piszesz jest zwarcie to mapa nie ma nic do rzeczy.
(20-10-2011, 12:29 PM)maxvilander napisał(a): [ -> ]Jeżeli tak jak pisałem kontrolka świec nie zapala się a co gorsz tak jak piszesz jest zwarcie to mapa nie ma nic do rzeczy.

Rozumiem w takim razie wina siedzi po stronie lutowania tak? Mogłem przegrzać ścieżki? Chociaż w to wątpię sprawdzałem ścieżki omomierzem i jest ok
Może być zwarcie a nie przerwa, poza tym co lutowałeś tam jest 29f400 i soft zmieniasz bez wylutu, bo nie sądzę że źle polutowałeś eeprom.
(20-10-2011, 12:49 PM)maxvilander napisał(a): [ -> ]Może być zwarcie a nie przerwa, poza tym co lutowałeś tam jest 29f400 i soft zmieniasz bez wylutu, bo nie sądzę że źle polutowałeś eeprom.

tak wiem robiłem z wylutem tą i tą pamięć ponieważ nie posiadam kabla do wrania softy przez obd i chip programowałem bezpośrednio programatorem tak samo jak i eprom od immo. No nic pokombinuję i zdam relacje jak to wszystko poszło Smile dzięki za podpowiedzi
Moze ugotowales 29f400, nie wlutowales go odwrotnie?
Teraz pozostaje przelutowanie 29fxxx z powrotem i sprawdzenie czy dziala.
Stron: 1 2