|
VW Passat - Centralny zamek
|
|
07-22-2010, 04:39 PM
|
|||
|
|||
|
VW Passat - Centralny zamek
Jestem posiadaczem VW Passata B5 (2002) w którym mam problem z działaniem centralnego zamka ponieważ w przypadku kiedy zamykam drzwi z pilota zamyka się wyłącznie przednia para drzwi. Podobna sytuacja występuje podczas otwierania drzwi z pilota (czasami otwierają się również tylne lewe drzwi). Podczas wykonywania czynności otwierania lub zamykania drzwi widoczne są drgania rygielków w tylnych drzwiach.
Podczas sterowania centralnego zamka za pomocą kluczka w zamku drzwi kierowcy (manualnie) wszystkie drzwi prawidłowo się otwierają i zamykają. Ponadto mam zupełny brak reakcji na otwarcie klapy z pilota (przycisk w drzwiach kierowcy funkcjonuje bezproblemowo). Oryginalne wyposażenie auta to dwie elektryczne szyby z przodu co się wiąże z osobną wiązką sterowania centralnego zamka w tylnych drzwiach z modułu komfortu (1C0 959 799 A). Diagnostyka vagiem sygnalizuje jedynie błąd: 01044 - Control Module Incorrectly Coded - czyli "standardowy" błąd dla tego modułu komfortu. Przeglądając fora znalazłem kilka informacji na temat możliwych przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania centralnego zamka: 1. Zalany (uszkodzony moduł komfortu) - trochę znalazłem wilgoci w okolicy modułu komfortu ale sam moduł nie był zalany (wiązki elektryczne wyglądały w porządku ale wypadało by jeszcze raz je sprawdzić). 2. Przerwane przewody pomiędzy drzwiami a słupkami (optycznie wyglądają w porządku) 3. Zimne luty w zamkach (tu się jeszcze nie dobierałem ale w jednych drzwiach krańcówka "nie działa prawidłowo") Jutro zamierzam znaleźć przyczynę niesprawności centralnego zamka ale najpierw chciałbym poprosić was o rady gdzie problem może faktycznie występować i od czego powinienem zacząć ? Bardzo drzwi mnie to że centralny zamek działa manualnie z kluczyka drzwi kierowcy a z pilota szwankuje sterowanie w tylnych drzwiach . |
|||
|
08-10-2010, 09:32 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2010 09:37 AM przez mokry33pl.)
|
|||
|
|||
|
RE: VW Passat - Centralny zamek
Witam Myślę ze poleciał moduł...
Jeżeli były by zimne luty w zamkach to nie działał by manualnie Sprawdź jeszcze błędy w drzwiach kierowcy ale wszystko wskazuje na moduł. Ewentualnie popatrz w parametry w module może coś się wyjaśni Pozdrawiam |
|||
|
08-12-2010, 08:16 AM
|
|||
|
|||
|
Kolego a mnie to wygląda na uszkodzone zamki miałem już kilka takich pasków, golfów i borek.Ewentualnie instalacja podgnita w wiązce na progu znajdziesz mostki które gniją.Jest jeszcze opcja uszkodzenia modułu w drzwiach ale to już rzadsza usterka.
|
|||
|
08-29-2010, 09:35 PM
|
|||
|
|||
|
Zobacz czy świecą lampki podświetlenia drzwi.
Pierwszy objaw zalania to brak oświetlenia. Prawdą też jest że zamki to stała bolączka tych samochodów, safesystem nie udał się niemcom do końca. Ale postaraj się podmienić sterownik pod nogami kierowcy. Grzegorz Kosowski http://www.elektronika.sos.pl Vw Audi Volvo-Truck TIR CAT |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc